Kamis, 19 November 2015

Adakah Terdapat Sebarang Kolesterol Asli Mengurangkan Pemulihan?

Adakah Terdapat Sebarang Kolesterol Asli Mengurangkan Pemulihan?

Sebelum kita membincangkan kolesterol semulajadi menurunkan ubat kita mesti memahami apa kolesterol and roll yang dimainkan dalam tubuh manusia. Kolesterol adalah bahan berlilin didapati secara semula jadi di dalam badan. Ia membantu badan mengekalkan sel-sel sihat dan ia juga mengeluarkan hormon yang sangat penting untuk terus hidup, tetapi sedikit pergi jauh. Terdapat kolestrol yang tidak baik atau LDL. Jika anda mempunyai terlalu banyak ini ia boleh membina sebagai plak dalam arteri anda dan menyebabkan mereka untuk mendapatkan sempit. Jantung anda adalah otot yang memerlukan bekalan oksigen yang berterusan yang dilakukan kepadanya oleh darah. Apabila arteri menjadi sempit darah tidak mengalir dengan baik dan oleh itu tidak menerima oksigen yang mencukupi menyebabkan sakit dada. Plak ini boleh pecah dan membentuk darah beku yang akan menghentikan aliran darah dan menyebabkan serangan jantung. Terdapat juga kolesterol baik atau HDL. Ini kolesterol baik boleh mengeluarkan kolesterol tidak baik dalam arteri dan mengangkutnya kembali ke hati untuk perkumuhan. Tahap HDL seolah-olah melindungi tubuh daripada penyakit jantung.

Tahap kolesterol yang tinggi boleh datang dari lebih daripada diet kita. Keturunan juga boleh memainkan peranan dalam bersama-sama dengan gaya hidup dan kadang-kadang yang mendasari penyakit dari tiroid, hati dan buah pinggang boleh menjejaskan paras kolesterol. Punca yang orang kolesterol tinggi perlu ditentukan oleh pakar perubatan, tetapi jika ia adalah dari diet dan gaya hidup terdapat banyak perkara yang anda boleh lakukan secara semula jadi untuk menurunkan kolesterol anda. Doktor anda akan mahu untuk menetapkan ubat, biasanya sesuatu dalam keluarga statin, tetapi ubat-ubatan ini mempunyai begitu banyak memberi kesan sampingan. Anda perlu bertanya jika anda boleh cuba untuk mengurangkan ia pertama dengan diet dan senaman.

Banyak ubat merendahkan kolesterol semulajadi akan bermula dengan diet. Daging dan produk tenusu adalah sangat tinggi lemak tepu dan kolesterol. Makanan berlemak goreng dan makanan ringan yang dibungkus juga amat buruk bagi kamu. Membaca label pada produk makanan perlu menjadi kebiasaan. Anda akan terkejut pada segala lemak mereka dimasukkan ke dalam makanan hari ini. Ia adalah baik jika anda boleh makan sebanyak satu makanan diet keseluruhannya dan bukan makanan.

Perkara-perkara ini boleh membantu untuk mengurangkan kolesterol tidak baik anda. Epal, strawberi, anggur, lobak merah dan buah-buahan sitrus yang baik untuk menurunkan kolesterol. Bawang putih juga baik. Sesetengah orang mengambil makanan tambahan bawang putih yang semua betul, tetapi ia adalah lebih baik untuk makan beberapa bawang putih setiap hari segar. Membuat periuk besar sup sayur-sayuran dengan banyak bawang dan bawang putih dan rempah. Tiada daging sila. Produk soya boleh kolesterol juga lebih rendah. Soya mengandungi bahan kimia semula jadi yang dikenali sebagai isoflavon yang membantu mengurangkan LDL. Terdapat produk soya yang indah di pasaran sekarang termasuk susu soya, kacang soya, soya dan burger edamame, yang kacang soya hijau yang segar dan sangat lazat. Fiber adalah sangat berguna untuk menurunkan kolesterol. Anda perlu makan sekurang-kurangnya 15 gram serat sehari yang boleh datang dari banyak sayur-sayuran, kacang, beras, oat dan bran.

Untuk meningkatkan kolesterol baik anda, anda perlu berhenti merokok jika anda, tambah lemak lebih monotaktepu kepada diet anda seperti minyak zaitun, minyak omega 3 seperti ikan, jus kranberi, dan serat larut yang hadir dalam semua makanan tumbuhan, tetapi lebih-lebih lagi dalam kekacang dan biji-bijian seperti barli, oat dan rai, dan sayur-sayuran akar. Juga brokoli, epal, beri dan pisang adalah sumber baik serat larut. Anda perlu cuba untuk menghapuskan semua asid lemak trans dan hidrogenasi minyak. Ini adalah lemak perubahan kimia yang benar-benar menimbulkan kekacauan dalam badan anda.

Senaman bukan sahaja membantu untuk menurunkan kolesterol tidak baik, tetapi latihan aerobik juga membantu meningkatkan kolesterol baik anda. Jika anda tidak suka bersenam cuba rutin kecergasan terkini dipanggil Zumba. Jika anda suka menari anda akan suka Zumba dan ia memberi badan anda senaman aerobik yang hebat.

Kajian jantung baru-baru telah mewujudkan hubungan langsung antara kolesterol yang tinggi dan penyakit jantung koronari. Ia telah menunjukkan bahawa menurunkan jumlah kolesterol dan kolesterol LDL mengurangkan peluang mendapat serangan jantung, mati sebab jantung yang berkaitan atau memerlukan pembedahan pintasan. Jangan biarkan diri anda berada dalam salah satu kategori ini!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar